Verkeersongeval

Letsel na een verkeersongeval

Indien u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en u daarbij gewond bent geraakt, hebt u mogelijk recht op schadevergoeding. Daarvoor is in de regel wel noodzakelijk dat het ongeval door schuld van iemand anders is ontstaan. Denk daarbij aan de volgende situaties:

  • u bent als voetganger aangereden;
  • u bent als als fietser aangereden;
  • u bent als automobilist aangereden;
  • u bent als motorrijder aangereden;
  • u bent als bromfietser aangereden; of 
  • u bent als passagier aangereden.

In die situaties doet u er goed aan om contact met een letselschade advocaat op te nemen. Deze kan u vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden. Let er daarbij op dat een advocaat niet hetzelfde is als jurist. Bekijk hier onze pagina over de verschillen tussen advocaten en juristen.

 

Letsel als voetganger of fietser

Indien een voetganger of fietser door een gemotoriseerd voertuig wordt aangereden dan gelden er speciale regels. Het doel van die regels is om voetgangers en fietsers als de zwakkere verkeersdeelnemers te beschermen. In het kort komt het erop neer dat de automobilist bijna altijd aansprakelijk zal zijn voor een ongeval. Dat is alleen anders als de automobilist kan aantonen dat sprake is van overmacht. Dat betekent zoveel als dat hij echt niets aan het ongeval kon doen.

Zelfs als een voetganger of fietser ook schuld heeft aan het ontstaan van een ongeval, is het mogelijk om schadevergoeding te claimen. Vaak is het dan niet mogelijk om alle schade te verhalen, maar wel een gedeelte daarvan. 

In de praktijk zal de autoverzekeraar van de veroorzaker de schade betalen. In Nederland geldt  voor autobezitters een verplichte aansprakelijkheidsverzekering (de WAM-verzekering).

Letsel als automobilist of motorrijder

Indien u automobilist of motorrijder betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, dan wordt u niet beschermd door de speciale regels waardoor voetgangers en fietsers wel beschermd worden. Dat betekent dat heel duidelijk uitgezocht moet worden door wiens schuld een ongeval is veroorzaakt. Indien u letselschade hebt opgelopen na een achterop aanrijding (kop-staart botsing), is meestal de achterop rijdende bestuurder aansprakelijk. 

Ook indien u wordt aangereden door een automobilist die door rood rijdt, geen voorgang verleent, of haaientanden negeert, is de automobilist snel aansprakelijk.

Om ervoor te zorgen dat u de toedracht van een ongeval ook kunt bewijzen, is het van groot belang dat u ervoor zorgt dat het schadeformulier na een ongeval goed en volledig wordt ingevuld. Deze dient ook ondertekend te worden door de veroorzaker van het ongeval.

 

Letsel als passagier

Indien u als passagier van een auto of achterop een motor wordt aangereden, dan staat vast dat dat niet uw schuld is. U bent immers niet actief betrokken bij de beslissingen in het verkeer. 

Wanneer u als passagier schade oploopt dan hebt u vrijwel altijd recht op schadevergoeding. U bent dan namelijk een zogenoemde schuldloze derde. U kunt dan de schade – door wiens toedoen die ook is veroorzaakt – claimen van de verzekeraar van de bestuurder van het voertuig waarin u wordt vervoerd. 

Als u passagier bent, kunt u ook bij eenzijdige ongevallen aanspraak maken op schadevergoeding. Dat zijn verkeersongevallen waarbij er naast de bestuurder van de auto waarin u vervoerd wordt, geen andere partij betrokken is. Ook dan geldt dat u als schuldloze derde  de verzekeraar van de bestuurder kunt aanspreken voor uw schade.

VictimFirst Advocaten onderzoekt graag de mogelijkheden voor u

Wij maken graag van de gelegenheid gebruik om u iets over ons kantoor te vertellen: VictimFirst Advocaten. Wij zijn een jong kantoor met veel ervaring. Opgericht door de ervaren letselschade advocaten Veeru Mewa (bekend van onder meer: MH17, Turkish Airlines en schietincident Alphen aan den Rijn) en Joran Wildeboer (ruime ervaring met complexe letselschadezaken en procederen). Zij zijn beide LSA letselschade advocaat en beschikken over het LSA keurmerk. Dat is een selecte club van 300 (van de 14.000) letselschade advocaten in Nederland die deze beschermde titel mogen dragen. Onze missie is om het slachtoffer echt centraal te stellen. Dat gaat in de praktijk helaas vaak mis. Dat moet anders, vinden wij. Vandaar onze naam: VictimFirst Advocaten. Wij nodigen u graag uit om contact met ons kantoor op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Ook als u daar niet voor kiest, hopen wij van harte dat de informatie op deze pagina voor u van toegevoegde waarde is en wensen wij u alle voorspoed toe.

Advocaten met LSA-keurmerk

LSA logo

Vier van de vijf advocaten van VictimFirst Advocaten beschikken over het keurmerk van de Vereniging Letselschade Advocaten. Het ‘LSA-keurmerk’ is het hoogst haalbare keurmerk in de letselschadebranche. Zo weet u dus zeker dat u bij het verhalen van uw letselschade wordt bijgestaan door een in letselschade gespecialiseerde advocaat.

Wat is er gebeurd?

Onze filosofie

Wij vinden dat ieder slachtoffer een ervaren letselschade advocaat verdient. Helaas komen slachtoffers in de praktijk vaak terecht bij bureautjes die slim via Google adverteren. Veel beloftes, weinig daden. De bureautjes stellen betaling van hun nota’s voor het belang voor slachtoffer. Wij vinden dat dat anders kan en moet. Het slachtoffer moet centraal staan en op de eerste plaats komen. Vandaar ook onze naam: VictimFirst Advocaten.