Als automobilist aangereden

Letsel als automobilist

Indien u als automobilist betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, dan wordt u niet beschermd door de speciale regels waardoor voetgangers en fietsers wel beschermd worden. Dat betekent dat heel duidelijk uitgezocht moet worden door wiens schuld een ongeval is veroorzaakt. Indien u letselschade hebt opgelopen na een achterop aanrijding (kop-staart botsing), is meestal de achterop rijdende bestuurder aansprakelijk. Van een automobilist wordt namelijk gevergd dat deze voldoende afstand houdt om zijn auto tijdig tot stilstand te brengen.

Ook als u wordt aangereden door een automobilist die door rood rijdt, geen voorgang verleent, of die haaientanden negeert, is de automobilist snel aansprakelijk.

Om ervoor te zorgen dat u de toedracht van een ongeval ook kunt bewijzen, is het van groot belang dat u ervoor zorgt dat het schadeformulier na een ongeval goed en volledig wordt ingevuld. Deze dient ook ondertekend te worden door de veroorzaker van het ongeval.

Als automobilist aangereden: mogelijk hebt u een whiplash opgelopen

Nek- en rugpijn (ofwel: een whiplash) is een veelvoorkomende klacht na een aanrijding. In het bijzonder treden die klachten vaak op na een aanrijding van achteren. Het hoofd beweegt zich dan plotseling naar achteren en naar voren (een ‘zweepslag’) waardoor de banden en spieren in uw nek uitrekken. Een whiplash kan grote gevolgen hebben op iemands leven.

Door de klachten kan iemand bijvoorbeeld niet of nog maar gedeeltelijk werken, is langdurige behandeling door een fysiotherapeut nodig en kan iemand het huishouden niet meer doen. Er kan dan – met andere woorden – forse letselschade ontstaan, die u vergoed wilt zien.

Voor de schade die u kunt claimen na een whiplash verwijzen u naar deze pagina.

Letsel als passagier

Indien u als passagier van een auto wordt aangereden, dan staat vast dat dat niet uw schuld is. U bent immers niet actief betrokken bij de beslissingen in het verkeer. 

Wanneer u als passagier schade oploopt dan hebt u vrijwel altijd recht op schadevergoeding. U bent dan namelijk een zogenoemde schuldloze derde. U kunt dan de schade – door wiens toedoen die ook is veroorzaakt – claimen bij de verzekeraar van de bestuurder van het voertuig waarin u wordt vervoerd. 

Als u passagier bent kunt u ook bij eenzijdige ongevallen aanspraak maken op schadevergoeding. Dat zijn verkeersongevallen waarbij er naast de bestuurder van de auto waarin u vervoerd wordt, geen andere partij betrokken is. Ook dan geldt dat u als schuldloze derde  de verzekeraar van de bestuurder kunt aanspreken voor uw schade.

Deel dit artikel:

Advocaten met LSA-keurmerk

LSA logo

Vier van de vijf advocaten van VictimFirst Advocaten beschikken over het keurmerk van de Vereniging Letselschade Advocaten. Het ‘LSA-keurmerk’ is het hoogst haalbare keurmerk in de letselschadebranche. Zo weet u dus zeker dat u bij het verhalen van uw letselschade wordt bijgestaan door een in letselschade gespecialiseerde advocaat.

Wat is er gebeurd?

Ervaringen van cliënten